Senket radonnivået fra 840 Bq/m3 til 30 Bq/m3

Ekteparet hadde høye radonnivåer før tiltaket ble installert.

Bevisstheten rundt radon har økt de siste årene, men fremdeles er mange ikke klar over at de er pålagt å måle hvis de har utleiebolig. Dette gjaldt også for et ektepar på Gran på Hadeland, som først målte når de ble oppmerksom på dette. Radonfaren tar de med fatning.

Tekst og foto: Helene Aarnes – helene@boligmentoren.no

– Vi ble først klar over for få år siden at det er mye radon i vårt nærområde. Vi kjenner heller ikke til  om noen lungekrefttilfeller hvor radon er årsaken. Det har bodd mennesker i disse områdene i alle år, og det er vanskelig å ta særlig stilling til radonfaren, sier ekteparet Leif Ivar og Ann-Kristin Reitan-Klingenberg.

Han kjøpte huset i 1998, etter å ha oppdaget det når han var på en motorsykkeltur noen år tidligere. Når det ble til salgs, visste han at det huset måtte han ha. I kjelleren har ekteparet en hybel og en leilighet til utleie. De gjennomførte radonmålingen etter at de fant ut det vår pålagt med radonmåling i hus med utleie.

–Vi hadde ikke hørt så mye om radon fra før, så det var ikke noe vi bekymret oss for, forteller han.

Radongass er en usynlig og luktfri edelgass som dannes ved nedbrytning av grunnstoffet uran. Uran finnes i de fleste bergarter, mest i granitt og alunskifer. Høye radonnivåer innendørs er en medvirkende årsak til økt risiko for lungekreft. Risikoen er større for røykere, eller de som har røykt. Radongassen står for om lag 50 prosent av stråledosen nordmenn utsettes for.

….

Kostbar investering – men effektiv
En utgift på rundt 40 000 for noe du ikke kan se, lukte eller føle, er ikke bare lett å godta for alle som blir anbefalt dette.

— Jeg er i utgangspunktet betenkelig på at det fokuseres så mye på et problem som det er uklart hvor stort er, sier Reitan-Klingenberg, og fortsetter;

—  Jeg mener i tillegg at det bør være støtteordninger for de som må gjennomføre kostbare tiltak mot radon. Vi tok kontakt med Gran kommune og mente det burde være støtteordninger siden folk som leier ut er pålagt å måle, og gjennomføre tiltak. Vi kan ikke noe for hvordan grunnen under oss er, og vi fikk heller ikke noe informasjon fra kommunen om faren for radon da jeg kjøpte huset i 1998, forteller han videre.

Installatør Kristian og boligeier Leif Ivar
Installatør Kristian og boligeier Leif Ivar godt fornøyde med at radonnivåene ble senket drastisk.

Installatør Kristian Brørby fra Vigga bygg på Hadeland installerte radonbrønnen i et teknisk rom i kjelleren, som er midt i bygget.

I tillegg til radonbrønnen har ekteparet også gjort store arbeider på huset som også kan ha hatt innvirkning på at radonverdiene har gått ned. De har blant annet drenert på nytt rundt hele huset og skiftet ut gammel pukk ved grunnmur, i tillegg til en del snekkerarbeid.

Installatør Brørby installerte radonbrønnen i et teknisk rom i kjelleren mellom hybelen og leiligheten, i midten av huset.  Resultatet av tiltaket er oppsiktsvekkende. Kjøkkenet i leiligheten gikk ned fra et radonnivå på 840 Bq/m3 til 30 Bq/m3. Soverommet i leiligheten gikk fra 470 Bq/m3 til 20 Bq/m3.

I tillegg gikk radonnivåene i både hybel og hoveddelen ned fra litt over 100 Bq/m3 til 20 Bq/m3.

–Vi hadde ikke trodd at nivåene skulle bli så bra og vi kan ikke si annet enn at vi er fornøyd med resultatet, forteller Leif Ivar og Ann-Kristin Reitan-Klingenberg.

Dette er utdrag fra en artikkel skrevet av BoligMentoren – les artikkelen i sin helhet her – Radon – en snikende fare 

BoligMentoren (Norges Huseierforbund) er et medlemsblad med aktuelle saker for boligeiere.